boerderij"46"jpg"klein"960"640hottub1"47"jpg"klein"600"800
boerderij
hottub1

WelkomVoorstellenDe boerderij (1-6p.)De lodge (1-6p.)De cabin (1-4p.)HottubOmgevingPaardenHondenPrijzen/BeschikbaarheidGastenboekContact en Info  
Omgeving
peelhoven 28-07-2009 064-border
Peelhoven is gelegen net buiten Venhorst, tussen Uden en Gemert in de prachtige omgeving van de Brabantse Peel. Venhorst is een klein dorp dat deel uitmaakt van de gemeente Boekel en is gelegen in de driehoek Nijmegen-Eindhoven-Den Bosch, welke alle 3 binnen een half uur autorijden te bereiken zijn. In Venhorst, op loopafstand van de woning, bevinden zich een klein winkeltje met een warme bakker, café-restaurant en een cafetaria. In Boekel (5 km) zijn alle nodige voorzieningen voorhanden waaronder supermarkten Aldi en Supercoop), bakkerijen, slagerijen, diverse mode en schoenzaken, een VVV-kantoor en diverse eetcafés en restaurants. Voor gezellige terrassen en een keur aan allerlei soorten winkels kunt u in Uden (10 km) terecht. Den Bosch, Eindhoven en Nijmegen zijn in een half uurtje autorijden eveneens goed bereikbaar.

zwemmende duitse herders
Peelhoven is gelegen nabij de staatsbossen van Sint Anthonis. Het gebied is genoemd naar het vlakbij gelegen, gelijknamige dorpje en omvat circa 1000 hectare. Uitgestrekte naaldbossen vormen het leeuwendeel van de boswachterij, maar er is meer te zien. Heidevelden, veenplassen en vochtige graslanden wisselen de bossen regelmatig af. Een bezoek aan dit vrij toegankelijke bosgebied is dan ook zeer de moeite waard. Om het u wat makkelijker te maken heeft Staatsbosbeheer een vijftal aantrekkelijke wandelroutes en twee nordic walking routes door de boswachterij uitgezet. Sint Anthonis maakt deel uit van het land van Cuijk. Een gebied dat grotendeels ontsnapt is aan moderne ontwikkelingen zoals de aanleg van snelwegen, industrie en grootschalige landbouw. Kleinschaligheid en rust zijn hier nog heer en meester.

De bossen van Sint Anthonis vormen met die van Vierlingsbeek, Oploo, Wanroy en Mill en die van het Brabants Landschap een bijna aaneengesloten bosgordel van 3000 hectare. Ze werden aangelegd in een tijd dat er grote behoefte bestond aan boerengeriefhout en aan paalhout voor de mijnen in Limburg. De grove den leende zich hier uitstekend voor. De naaldboom werd dan ook over zeer grote oppervlaktes aangepland en bepaalt tegenwoordig nog grotendeels het bosbeeld. Sinds een aantal jaren plant Staatsbosbeheer echter ook loofbomen in de bossen van Sint Anthonis. Niet alleen om het geheel een aantrekkelijker aanzien te geven, maar ook om de variatie in de natuur te bevorderen. De productie van hout is namelijk allang niet meer de enige doelstelling bij het bosbeheer. De natuur en de recreatie spelen een minstens zo belangrijke rol. Vandaar dat Staatsbosbeheer de pure productiebossen omvormt tot 'multifunctionele bossen'.

Het centrale deel van Sint Anthonis wordt bepaald door de Ullingse Bergen. Dit is een groot, open heideterrein waar de natuur voorop staat. We kunnen hier onder meer jeneverbessen aantreffen, een karakteristieke naaldboom van woeste gronden die in Nederland nog maar weinig voorkomt. Net als elders in Nederland wordt de heide echter voortdurend bedreigd door vergrassing. Om de heide te behouden, wordt het terrein dan ook al sinds 1978 begraasd door een kudde van ca 50 Kempische heideschapen, een ras dat hier van oudsher thuis hoort. De dieren zijn zeer geschikt om als verfijnde maaimachines de heide op orde te houden. Van een heel ander kaliber zijn de Schotse Hooglanders. De zware runderen bevolken sinds 1987 de heide van Sint Anthonis. Ook zij helpen Staatsbosbeheer met het natuurbeheer.En een zandverstuiving die dreigde dicht te groeien heeft Staatsbosbeheer weer veranderd in een 'levende' zandvlakte, waar de wind vrij spel heeft. Deze geeft nu een extra afwisseling aan het gebied en is van belang voor bepaalde planten en dieren, zoals de levendbarende hagedis.

Tijdens uw verblijf in de staatsbossen kunt u halverwege lekker op adem komen met een kop koffie en een heerlijk stuk appeltaart of Limburgse vlaai op het zonovergoten terras bij Paviljoen De Heksenboom (www.heksenboom.nl) Lekker lunchen of sfeervol dineren behoort hier ook tot de mogelijkheden. Bovendien is uw hond(en) van harte welkom, de waterbakken met fris water staan al klaar en zijn er mogelijkheden gecreëerd om uw paard(en) veilig vast te zetten zodat u met een gerust hart van een hapje en/of drankje kunt genieten.

Iets verder weg, maar nog steeds minder als 10 autominuten ligt Landgoed De Stippelberg. Deze behoort, tezamen met het Beestenveld in het noorden en de Nederheide in het zuiden tot het grootste aaneengesloten boscomplex in Noord-Brabant met een oppervlakte van ca 1925 ha. Op zijn beurt sluit dit complex weer aan bij drie uitgestrekte bosgordels in Brabant en Limburg:
Naar het oosten sluit de Stippelberg via Vliegbasis De Peel (zeer natuurrijk, maar niet voor het publiek toegankelijk) aan op een bosgordel met o.a. de Ballonzuilbossen en de Overloonse Duinen.
Naar het noorden liggen de landgoederen de Sijp en Groote Slink / Bunthorst, beide in bezit van het Brabants Landschap; nog verder naar het noorden sluiten die aan bij het Sint Anthonisbos.
Naar het westen sluit de Stippelberg via en smalle bosstrook aan bij de Grotelse heide en omgeving (zie: Biezen en Milschot, Bakelse bos, het Zandbos en de Brouwhuisse heide bij Helmond en tot slot de Liesselse bossen en de Dennendijkse bossen bij Asten.

Naar het noordoosten ligt het ontginningsgebied de Jodenpeel. Naar het zuidoosten vindt men eveneens een ontginningsgebied, De Klef geheten.

De Stippelberg is een uitgestrekt bosgebied te midden van uitgestrekte, zeer intensief benutte landbouwgebieden. Het wordt dan ook wel omschreven als een beboste oase in de maïswoestijn.

In dit typische ontginningsbos, wordt het karakter nog sterk bepaald door Grove den en Amerikaanse eik. Daarnaast zien we diverse soorten Spar, Lariks, Berk en Beuk. Bijzonder is een laan die omzoomd is met hoge levensbomen. Vereniging Natuurmonumenten tracht de variatie te vergroten door het aandeel van de Amerikaanse eik terug te dringen en de ontwikkeling naar natuurlijk bos te bevorderen. Ook tracht men natte plekken terug te brengen en de scherpe en kaarsrechte overgangen tussen het bos en de grootschalige landbouwgebieden in de omgeving te verzachten. Verder breidt men het oppervlakte van restanten heide uit.

Enkele jaren geleden is een omvangrijk project voor verdrogingsbestrijding uitgevoerd waarvoor vele waterlopen ondieper werden gemaakt.

De Stippelberg wordt in tweeën gedeeld door de Ripseweg die Milheeze met De Rips verbindt. Daarlangs ligt de boswachterswoning. Iets verder naar het oosten ligt, op een meer verscholen plaats, het eigenlijke landgoed in de vorm van een hoeve met een paar stukken weidegrond, en rhododendronbeplantingen. Merkwaardig is dat dit gedeelte -vanwege de ligging aan de hoge zijde van de breuk van Milheeze- vochtiger, vruchtbaarder en meer gevarieerd is qua begroeiing dan de rest van het gebied.

In het uiterste oosten van het gebied is een 55 ha groot gebied met heide overgebleven. De helaas sterk vergraste heidevelden zijn afgerasterd voor begrazing door Schotse hooglanders. Natuurmonumenten tracht de heide hier uit te breiden en een verbinding met de natuurgebieden op Vliegbasis de Peel tot stand te brengen.

In het westelijk deel vindt men de stippels en de Peelrandbreuk en enkele kleine heideveldjes, alsmede een aantal poelen. De paden zijn overwegend kaarsrecht, alleen in het gebied iets westelijk van de Ripseweg, waar de Stippels (stuifzandheuvels) liggen, hebben de paden een eerder chaotisch verloop. In het westelijk deel is een lint van 30 poelen aangelegd voor o.a. de Vinpootsalamander.

Ook bij natuurpoort Nederheide (www.natuurpoortNederheide.nl), gelegen in de Stippelberg bent u met uw honden van harte welkom om bijvoorbeeld een lekkere kop koffie te drinken. Het restaurant is niet toegankelijk voor honden, maar buiten op het ruime terras bent u met uw viervoeters van harte welkom. Bij regenachtig weer kunt u van het overkapte gedeelte van het terras gebruik maken, zodat u lekker droog zitten. Ook hier staan de bakken met vers drinkwater al voor uw hond klaar!

938402754_5_w0gC
huis vd hoven 012-border
huis vd hoven 067-border
kathy
De regio biedt vele mogelijkheden voor uitstapjes, zoals het bezoeken van dorpjes, winkelen in diverse grote winkelsteden, het bezoeken van musea (www.boerenbondsmuseum.nl, www.oorlogsmuseum.nl, www.dafmuseum.nl) , dierentuinen (www.overloonzoo.nl), zwembaden (www.golfbad.nl) en attractieparken, zoals attractiepark Toverland, Kinderpark Billy Bird en Recreatiepark De Bergen.

Meer informatie kunt u vinden op de site van de diverse VVV-kantoren in de buurt. www.vvvgemert-bakel.nl  en www.regio-vvv.nl



Peelhoven vakantiehuizen: | Peelkensweg 3 (Boerderij), 3B (Lodge) en 3C (Cabin) | 5428 NM  Venhorst | Tel: 06 2535 7647 | info@peelhoven.nl